TEST: Petzl GriGri+

Publikováno: 29-03-2018 17:41:27
Kategorie: Testované zboží Rss feed

TEST: Petzl GriGri+

Ať lezete roky nebo jste začátečník, ať lezete na různém materiálu (žule, vápně, pískovci, …), ať lezete jakoukoliv úroveň, s poloautomatickým jistítkem Grigri jste se určitě již setkali. 

Nové jistítko Grigri+ od francouzské firmy Petzl se na trhu představilo v lednu 2017 humorným videem, kde si postupně povídají předchozí tři typy GriGri (také Grigri 2) a do jejich rozhovoru vstoupí elegantně právě nové krásné Grigri+.

 

Humorné video, jak nováček vtrhl do rodiny.

Pojďme se krok za krokem podívat, jaké úpravy se poslední verze tohoto legendárního jistítka dočkala.

BARVA, HMOTNOST A PRŮMĚR LANA

Barva vždy jednoznačně rozhoduje! :-) Neboť nemusím lézt zrovna dardy, ale určitě u toho musím dobře vypadat, a to ať už mam styl moderního šviháka a nebo retro povaleče. Sladit barvy s celkovým outfitem musíte. Dávno jsou pryč doby, kdy prvolezci nosil jeho batoh pod stěnu druholezec. Emancipace přišla i do lezeckého světa. Dnes si, až na naprosté výjimky, nosí do skal batoh každý sám a z toho důvodu je důležitým faktorem hmotnost matroše. Také prastarou otázkou vždy bylo, zda je důležitější průměr nebo délka? No, u horolezeckých lan se vždy řeší obojí, ale u jistících pomůcek hraje roli pouze průměr použitého lana.

 

GRIGRI +

GRIGRI 2

Barva

šedá

fialová

oranžová

šedá

tyrkysová

žlutá

Hmotnost

200g

170g

Průměr lana - optimální rozsah:

 8,9 – 10,5 mm

 9,4 – 10,3 mm

Průměr lana - maximální rozsah:

8,5 – 11 mm

8,9 – 11 mm

 

U nového Grigri+ se barvy trochu změnili, hmotnost narostla o 30g (díky přepínání na dva různé jistící módy) a dále se zvýšil rozsah použitelného průměru lan.

 

Test Grigri plus a Grigri 2

Dva sourozenci - seznamte se.

 

Koupit jistící brzdu Petzl GriGri+

 

UPRAVENÁ KONSTRUKCE A MÍSTO PRO VÁŠ PODPIS

Nové Grigri+ má mírně upravenou konstrukci. Čep, který je uprostřed jistící pomůcky, již není vidět a je uvnitř krytu. Vnitřní strana a rádiusová hrana, přes kterou vede lano má ochranný plechový plát, který snižuje opotřebení. Dřívější markantní hrana, kterou známe z předchozích typů, zde již není.  

Jistící brzda Grigri+

 

Jistítko má na vačce také místo pro podpis, takže si nového miláčka můžete snadno označkovat. Navíc má novou vodící hranu, která drží lano ve správné poloze a také při nasazování lana a uzavírání grigriho je tento úkon snažíš.

 

 

Jistící brzda Petzl Grigri+ má asistované brzdění

 

Při samotném jištění vodící hrana zamezuje vyklouznutí lana mimo pracovní prostor.

 

Grigri +

 

Předchozí typ Grigri 2 tuto hranu neměl. Založené lano muselo vačku dokonale okopírovat, jinak se grigri nedalo zavřít. A samozřejmě lano mohlo vyklouznout ze správného směru díky velké mezeře.

 

Petzl Grigri 2

U předchozího typu byla velká mezera.

 

Grigri plus

 

PŘEPÍNAČ TOPE ROPE vs. PRVOLEZEC

 

Dále má nově přepínač i s pojistkou, kterým disponuje funkcí pro jištění prvolezce nebo top-rope, přepínáním tlačítka se mění tuhost pružiny vačky, při podávání lana prvolezci lano snadněji prokluzuje a neaktivuje vačku.

Přepínač 

Mód pro jištění prvolezce:

Jištění prvolezce

Mód Tope rope:

mód tope rope

Pojistka:

Pojistka

Vypnutí pojistky:

Vypnutí pojistky

» vyšší odolnost hrany
» ergonomická rukojeť
» anti-panik zastaví ihned lano
» přepínání mezi jištěním prvolezce a jištěním Top Rope.

 

 

Díky nové rukojeti a geometrii vačky zajištuje výjimečné pohodlí při spouštění, je vhodné i pro výuku. Jak fungují bezpečnostní funkce na rukojeti? Pokud jistič zatáhne za rukojeť příliš prudce, bezpečnostní funkce nazývaná anti-panic zablokuje lano a zastaví spouštění.

GriGri+ disponuje funkcí pro jištění prvolezce nebo top-rope, přepínáním tlačítka se mění tuhost pružiny vačky, při podávání lana prvolezci lano snadněji prokluzuje a neaktivuje vačku.

 

Grigri plus

 

Související příspěvky

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci