TEST: Edelrid Via Ferrata Belay Kit

Publikováno: 10-05-2018 09:00:00
Kategorie: Testované zboží Rss feed

Via ferrata s naší Marijanou 

Jelikož rádi zdoláváme via ferraty, bylo by neodmyslitelné, pokud bychom nevyzkoušeli jednu z „vychytávek“ firmy Edelrid ve světě vertikál – jistící set Via ferrata Belay Kit II

S malou kamarádkou Májou balíme veškeré potřebné vybavení a jedeme do Děčína na Pastýřskou stěnu. 

Nejprve růžovku Máju vybavujeme běžným via ferratovým jistícím setem a ještě na zemi zkoušíme jeho pevnost a začínáme lézt.

Edelrid Viaferrata Bealy Kit test

Via ferraty pro malé děti

 

 

Dojišťovací set na via ferraty pro malé děti

Hned při prvním kroku zjišťujeme že stupy, kramle a ostatní jištění je pro malé človíčky velmi daleko od sebe. Co tedy s tím?

lezení Via ferrat s malými dětmi

Test jistícího setu Edelrid Via ferrata Belay Kit

Na pomoc si místo klasického dojišťovacího lana s karabinou HMS vybíráme nový jistící set Edelrid Via Ferrata Belay Kit, který je pro lezení s dětmi ideální.

Jak dojistit malé děti na via ferratách?

Jištění s tímto setem ušetří čas i práci s lezeckým materiálem, a navíc dodá mnohem větší pocit bezpečí, zejména při lezení s menšími dětmi. 

Tuto jistící pomůcku ocení rodiče malých dětí, jako jsme my, anebo instruktoři, kteří dojišťují začátečníky. 

Je třeba zdůraznit, že tato jistící pomůcka NENAHRAZUJE v plném rozsahu ferratový set, ale slouží jen jako doplněk k ferratovému setu. Dojišťují se s ní těžké pasáže (hladké nebo převislé části stěny).

 

Koupit jistící set Edelrid Via Ferrata Belay Kit II

 

POPIS JISTÍCÍHO SETU

Jistící set Belay Kit se prodává ve dvou variantách. První, lehčí varianta setu obsahuje lano o délce 15 metrů a váha tohoto setu je 1 kg. Jako druhou variantu můžete pořídit jistící set s lanem dlouhým 25 metrů. Tento set pak váží 1,5 kg. Lano o průměru 8 mm je na obou koncích zakončeno barevně odlišnými sešitými očky s plastovými kroužky. Jeden konec je doplněn modrým plastovým kroužkem, druhý konec kroužkem zeleným. Set dále obsahuje blokující destičku = brzdu, kterou lano prochází. Tato jistící destička je opatřena dvěma barevnými poutky. Opět modrým a zeleným. Celý set je uzavřen ve válcovém vaku se síťovaným dnem.

dojištění menších dtí na zajištěných cestách via ferratách

Tento vak je opatřen karabinou pro snadné zacvaknutí na materiálové poutko sedáku.

Via ferraty s malými dětmi

JAK SE NAVÁZAT

Pojďme si nejprve pro snadnější pochopení ujasnit, že konce jistícího lana, která jsou opatřena barevnými kroužky, budeme nazývat „očka“. A barevná poutka připevněná na brzdící destičce jsou prostě a jednoduše „poutka“.

Via ferraty pro malé děti a jejich dojištění

Při navazování dítěte nezáleží, jakou barvu konce lana pro jištění zvolíte, modrá i zelená fungují na stejném principu.

Oficiální návod výrobce říká, že vezmeme volný konec lana, sešité očko (zakončené třeba modrým kroužkem), a do tohoto očka cvakneme jednu karabinu z ferratové brzdy dítěte.

Oficiální návod dokonce říká, že můžeme do očka zacvaknout obě karabiny ferratového setu, ale pak bychom dítě připravili o cvakání karabin na ocelové lano, což by byla škoda, když už zdolává via ferratu.  

Zde si dovolujeme malou úpravu oproti návodu. Do očka na konci lana doporučujeme zacvaknout samostatnou karabinu se šroubovací pojistkou zámku, kterou pak spojíme sešité oko (konec lana) s pracovním okem sedáku (popř. s plochou smyčkou při kombinovaném navázání sedací a hrudní úvazek).

jištění malých dětí na via ferratách

Jistič má jistící vak cvaknutý karabinou na materiálovém poutku svého sedáku.

Lezení na via ferratách s malými dětmi a jejich jištění

JIŠTĚNÍ S EDELRID VIA FERRATA BELAY KIT

Jištění je pak snadné podobně jako při používání jistící pomůcky (kyblíku) a horolezeckého lana při dojišťování shora. Naše Mája leze vzhůru, přecvakává své dvě karabiny na ocelovém laně a já jí pravidelně dobírám. Ve chvíli, kdy ke mně Marijana dolézá, zajistí se na stanovišti a odpočívá. Já opět postupuji výše.

A teď trochu podrobněji:

Krok 1:

Já jako jistič dolezu do určitého bodu, zajistím se a poté si vezmu do rukou jistící destičku. Zvolím poutko stejné barvy, jako má označení konce lana, na kterém je nyní jištěna Mája (také modrým kroužkem). 

 

 

Krok 2:

Toto poutko si mohu zacvaknout do jedné z karabin ferratové brzdy, která není zatížena mou vahou. Nyní máme jištění připravené a můžeme dítě (začátečníka) jistit. Zde opět oproti návodu používám místo karabiny z ferratového setu raději samostatnou karabinu s pojistkou zámku.

dojišťování malých dětí při lezení na zajištěných cestách via ferratách

Krok 3:

Lano prochází přes jistící destičku. Jakmile mě Mája opět doleze k jistícímu místu, zajistí se a já jako její jistič odcvaknu svou karabinu z barevného poutka u destičky a dál postupuji po zajištěné cestě výše. Lano se pak na větší vzdálenost postupně odvíjí z vaku. 

via ferraty s malými dětmi. Lezení a jištění.

Pokud je potřeba, celý proces opakuji i výše.

 

Koupit jistící set Edelrid Via Ferrata Belay Kit II

 

TIP:

V situaci, kdy by bylo třeba dítě spustit dolů, jednou rukou držím lano a druhou rukou opatrně zatáhnu vzhůru za barevné poutko u destičky (to které je volné, opačná barva, zde barva zelená) a kontrolovaně spustím dítě dolů. Pozor, toto vyžaduje již patřičný cvik!!

Via ferraty s dětmi bezpěčně

ZHODNOCENÍ PRODUKTU

Jistící set Via Ferrata Belay Kit od Edelridu je z hlediska užívání velmi praktický. Pomocí příslušné karabiny jej lze připnout na materiálové poutko sedáku, tudíž nemusíme lano v batohu či složitě omotávat kolem těla. Není potřeba již vázat žádné uzle, vše je na setu připraveno. 

Barevné označení mi velmi usnadnilo práci a je skvělé pro orientaci. Dobírání pomocí brzdící destičky funguje výborně a naše Mája si tak mohla bez jakéhokoliv strachu kdykoliv odsednout a odpočinout. 

bezpečné dojišťování malch dětí při lezení na viaferratách

A tak nezbývá než vyhodnotit jistící set Elderid Via Ferrata Belay Kit jako praktickou a dobrou pomůcku pro dojištění druholezců na zajištěných cestách. Vše máte jednoduše zavěšené u pasu v praktickém válcovitém obalu.

Nicméně musíme ještě zmínit, že pro zajištění druholezce na konci lana (pomocí barevného očka) a pro připevnění poutka destičky na stanovišti bychom celý set ještě doplnili o dvě samostatné karabiny s pojistkou namísto použití těch karabin z ferratových setů.

My máme vylezeno! A co vy?

Test jistícího setu pro lezení via ferrat s malými dětmi

Via ferraty s malými dětmi. Bezpěčné lezení a jištění.

Související příspěvky

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci