Vybavení na via ferraty - podrobný seznam

Publikováno: 26-09-2017 09:10:00
Kategorie: Testované zboží Rss feed

Ať už jste zkušený lezec zajištěných cesta - via ferrat nebo začátečník, který se chce lezení teprve začít věnovat, musíte mít vždy kvalitní a ověřené vybavení na via ferraty. Toto vybavení si můžete samozřejmě půjčit - Půjčovna sportovního vybavení, ale pokud to s tímto sportem myslíte vážně, neváhejte investovat do svého vlastního vybavení.

 

Nezbytné vybavení na via ferratu:

» sedací úvazek
» hrudní (prsní) úvazek
» via ferratový tlumič pádu - certifikováno dle ČSN EN 958
» horolezecká přilba
» plochá smyčka
» rukavice.

Toto vybavení musíte mít na via ferratě vždy! Možná na nějakou kratší cestu si nemusíte brát rukavice (budete mít pak chlapácké mozoly), ale těch ostatních pět věcí nikdy nezapomeňte. Také je dobré mít s sebou odsedávačku (smyčku a karabinou), kterou využijete třeba při odpočinku, čekání nebo fotografování. Ale většina ferratových tlumičů má již dnes oko, do kterého přidáte karabinu a odsednete si na krátko.

 

Jak si vybrat sedací úvazek?

Sedací úvazek neboli slangově sedák vhodný na via ferraty by měl být pohodlný, lehký a dobře nastavitelný. Měl by vám dobře sedět a neomezovat v pohybu. Můžete si zvolit ze dvou konstrukčních typů: polstrovaný sedací úvazek, který je maličko těžší, ale pohodlnější a zpravidla má více poutek pro zavěšení materiálu (karabin, fotoaparát, apod.) a lze ho používat také při horolezectví. Nebo si můžete vybrat odlehčený sedací úvazek, určený přímo pro via ferraty, který je lehký, skvěle se v něm chodí, ale je méně pohodlný, když v něm déle sedíte.

 

Náš tip:

Sedací úvazek Petzl Adjama

Sedací úvazek (horolezecký) Petzl Adjama.

Sedací úvazek Rock Empire Speedy

Sedací úvazek (ferratový) Rock Empire Speedy.

 

 

Jak si vybrat hrudní (prsní) úvazek?

Pro hrudní nebo někdy označovaný jako prsní úvazek platí to stejné, opět by měl být pohodlný, lehký a dobře nastavitelný. Můžete si zvolit provedení křížového typu nebo klasické (široký popruh kolem hrudníku s ramínky). POZOR! Hrudní úvazek používejte výhradně v kombinaci s úvazkem sedacím. Nikdy nepoužívejte hrudní úvazek samostatně! 

Hrudní a sedací úvazek se nejčastěji spojují plochou smycí s minimální nosností 1500 daN (kg) nebo pro to určenou zvláštní propojovací smyčkou a karabinou.

 

Náš tip:

Hrudní úvazek Ocún WeBee Chest

Hrudní úvazek Ocún WeBee Chest.

 

Plochá smyčka Rock Empire PA 20 mm

Plochá smyce Rock Empire PA 20 mm.

 

V případě, že nechcete používat úvazky zvlášť, můžete si rovnou pořídit celotělový úvazek, kde jsou sedací a hrudní úvazky rovnou propojeny. Toto provedení je vhodné pro děti nebo začátečníky. Při pádu udržuje tělo ve svislé poloze, ale zas na druhou stranu se připravíte o možnost používat pouze sedacího úvazku například při lezení na umělé stěně. 

 

Jak si vybrat ferratový tlumič?

Via ferratový tlumič pádu se skládá ze dvou částí: dvou karabin spojených smycemi (elastická ramena) a samotné párací brzdy. Karabiny musejí mít automatickou pojistku zámku (nejrozšířenější jsou ty s dlaňovou pojistkou) a měli by vám dobře padnout do ruky. Párací brzda, což je vlastně sešitá smyce schovaná v obalu, se v případě pádu začne trhat a tím pohltí část pádové energie a zmírní tak váš pád.

Že nevíte co je to pádová energie, rázová síla nebo pádový faktor? Nevadí, každý jednou tahal kačera ... přihlaste se na unikátní vzdělávací kurz v České republice: Kurz záchrany na via ferratě.

Při nákupu ferratového tlumiče se rozhodujte podle kvality provedení, všímejte si detailů. Určitě si zkuste oběma rukama otevřít karabiny a to i v rukavicích. Mělo by vám to jít snadno, přirozeně. Pozor na velikost karabin u dětí, které mají menší dlaň a kratší prsty. Existují levnější ferratové tlumiče, například od českých výrobců, ale také více než dvakrát dražší od zahraničních zvučných značek. Pro někoho hraje roli váha, pro jiného barva nebo značka.

Novinkou posledních let je otáčivý systém (otočný závěs) uchycení části elastických ramen s karabinami a části samotné párací brzdy. Díky němu odpadá zamotávání a následné rozmotávání karabin.

V roce 2017 vešel v platnost revidovaný standard příslušných bezpečnostních norem EN 985, takže se už nikdo nemusí bát :-) a ten také uvádí minimální (40 kg) a maximální (120 kg) hmotnost lezce.

 

Náš tip:

Tlumič pádu Ocún Captur

Tlumič pádu Ocún Captur.

Tlumič pádu Edelrid Cable Comfort VI

Tlumič pádu Edelrid Cable Comfort VI.

 

Tlumič pádu Rock Empire Dynatwist

Tlumič pádu Rock Empire Dynatwist.

 

Jak si vybrat horolezeckou přilbu?

Najít správnou horolezeckou přilbu také není žádná věda. Na trhu se prodávají dva resp. tři typy - skořepinová, pěnová a kombinace obou. Skořepinová horolezecká přilba je odolnější, ale těžší. Pěnová přilba je rozhodně lehčí, dobře tlumí nárazy, ale v případě většího nárazu se zničí. Pro všechny přilby pak platí, že vám musí dobře padnout (vyberte si správnou velikost i tvar) a musí se vám líbit. Ano barva rozhoduje :-) Dále se zaměřte na zapínací popruh, odvětrávání a uchycení čelové svítilny. Existují také přilby dětské a přilby určené jen pro ženy. Dříve se vyráběla například dámská přilba Elia, psali jsme o ní zde: TEST: Horolezecká přilba Petzl Elia.

 

Náš tip:

Přilba Edelrid Shield II

Přilba Edelrid Shield II.

 

Tak to bychom měli základní (nezbytné) vybavení na via ferratu a co potřebuji dál? Samozřejmě to záleží na samotné via ferrátě, kterou jste si vybrali a já doufám, že v naší databázi cest ViaFerraty.cz - portál o zajištěných cestách

Když polezete nějakou "cvičnou" via ferratu hned vedle zaparkovaného auta, nepotřebujete už nic. Pokud se ale rozhodnete na pořádnou alpskou túru, váš seznam vybavení se rozroste. Pojďme na to.

 

 

Vhodné oblečení a sportovní obuv:

V případě, že budete muset neplánovaně (nouzově) čekat delší dobu v horském prostředí, kvalitní oblečení bude to jediné, co vás v případě uváznutí na via ferratě ochrání před vnějšími vlivy (chlad, vítr, déšť). Proto se vybavte kvalitním funkčním oblečením a nezapomeňte i na náhradní.


» sportovní obuv - je to o vašich preferencích, někdo má rád pohorky jiný polobotky
» sportovní oblečení - vždy ho přizpůsobte aktuálnímu počasí, nezapomeňte na nepromokavou vrstvu, používejte systém funkčních vrstev (triko, mikina, bunda, kalhoty, kraťasy, spodní prádlo, ponožky)
» teplé rukavice, čepice (kukla) - dle charakteru výstupu a ročního období
» rezervní oblečení - opět dle charakteru výstupu (triko, mikina, ponožky, rukavice).

 


 

A co ještě s sebou?

Na co ještě nezapomenout? Co si na takový výstup přibalit do batohu? Při lezení ferrat mohou nastat nejrůznější situace, proto nenechte nic náhodě a už doma, během plánování své túry, si pořádně rozmyslete, co všechno si s sebou vezmete. Zde je seznam dalšího vybavení:

» nabitý mobil (s uloženými čísly na horskou službu, chatu, apod.)
» doklady, peníze
» kartičky pojištění (chtějte nejlepší pojištění nejen na hory - Alpenverein, které vám zajistíme my)
» malá osobní lékárnička
» dostatečné množství jídla a pití
» čelovka + náhradní baterie
» mapa, buzola (můžete mít i v mobilu)
» malý nůž
» sluneční brýle, opalovací krém
» teleskopické hůlky
» píšťalka
» batoh (ženy do 25 l, muži do 35 l).

V případě, že polezete se začátečníky či s dětmi (a nejen tehdy), měli byste si přibalit ještě 20 až 30 metrů horolezecké lana (stačí poloviční) a pár karabin k tomu. To slouží k dojišťování v těžkých úsecích nebo při záchraně či při ústupu. Místo lana a karabin můžete rovnou použít set od Edelridu - viz. náš článek na blogu: TEST: Edelrid Via Ferrata Belay Kit.

Vybavení na via ferraty volte dle toho, jak těžkou a časově náročnou cestu polezete. Myslete na to, že čím těžší budete mít batoh, tím hůře se vám poleze. Nepřetěžujte se! 

 

Náš tip:

Čelovka Petzl Actik Core

Čelovka Petzl Actik Core.

Batoh Deuter AC Lite 26

Outdoorové batohy.

 

Potřebujete poradit? Napište nám na info@hotrock.cz.

 

Související příspěvky

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci