Tajemná hora Mont Blanc

Publikováno: 28-08-2017 18:02:27
Kategorie: Cestování Rss feed

Hora Mont Blanc, která je nazývaná také bílou horou, je považována za nejvyšší vrchol Evropy, i přesto, že z důvodu nejednotného určení hranice s Asií soupeří s kavkazskou horou Elbrus. Kudy vede hranice jsme psali již dříve v tomto článku: Hranice mezi Evropou a Asií. Mont Blanc, cíl mnoha dobrodruhů, se tyčí ve výšce 4 809 m n. m., poprvé z jeho vrcholku na zem zhlíželi Francouzi Jacques Balmat a Michel Paccard, kteří vrchol pokořili 8.strpna roku 1786. Nejvyšší hora v Alpách, která je pokryta ledovou přikrývkou, nepřestává fascinovat ani dnes.

 

Francouzi Jacques Balmat a Michel Paccard vystoupali na Mont Blanc

Francouzi Jacques Balmat a Michel Paccard vylezli jako první na Mont Blanc.

 

Přesná výška hory je neznámá

Vrcholek hory Mont Blanc je po celý rok pokrytý tlustou vrstvou ledu a sněhového nánosu, z tohoto důvodu není možné určit přesnou výšku hory, ačkoliv měření probíhalo již několikrát. Některé zdroje uvádí výšku 4 807 metrů, jiné hoře přidávají dva metry.

Přesná výška hory Mont Blanc je neznámá

Přesná výška hory je neznámá - proto si jí musíte změřit sami.

 

 

První žena chtěla umřít v trhlině

První ženou, jenž stanula dne 14. července 1808 na vrcholu Evropy, byla Marie Paradis, známá jako Marie de Mont Blanc. Při sestupu byla tak vyčerpaná, že prosila své průvodce, aby ukončili její trápení v nejbližší ledovcové trhlině.

 První žena chtěla umřít v trhlině

Marie Paradis chtěla umřít v trhlině.

 

První pes na vrcholku

Prvním psem, který zdolal horu Mont Blanc bez lidské i technické podpory se stal pes Tschingel z Grindelwaldu, který na horu vyšplhal v roce 1875. Tschingelova cesta byla pozorně sledována dalekohledem a v okamžiku, kdy pes dorazil na úplný vrchol, jeho úspěch byl oslaven výstřelem z kanonu.

 První pes na vrcholku Mont Blanc

Pes Tschingel vyběhl Mont Blanc už v roce 1875.

 

Přihořívá? Ne, samá zima!

V lednu roku 1893 byla na Mont Blancu zaznamenána nejnižší teplota -43 °C. Aktuálně však v důsledku globálního oteplování dochází k tání ledovců, což někdy vytváří náročnější podmínky pro dosažení vrcholu hory.

 Přihořívá? Ne, samá zima!

Na vrcholu byla změřena nejnižší teplota -43 °C.

 

Problém s toaletami

Až do roku 2007 se lidé při výstupu na Mont Blanc museli obejít bez toalet. To se však změnilo v roce 2007 a toalety umístěné pod vrcholem si vysloužily označení „nejvýše postavených toalet v Evropě“. Toalety byly dopraveny díky vrtulníkům.

 Toalety byly dopraveny díky vrtulníkům.

Nejvýše postavené toalety v Evropě byly dopraveny vrtulníky.

 

 

Na vlastní kůži

Zdolání hory Mont Blanc, která je označována za nejvyšší horu Evropy a je považována za symbol současného horolezectví, je snem nejednoho dobrodruha. Proč však Výstup na Mont Blanc, který vám rozproudí krev v žilách a vtiskne vzpomínku na celý život nevyzkoušet na vlastní kůži?

 

Přidáte se k našemu zkušenému týmu a vyrazíte s námi na nejvyšší horu Evropy?

 

Zdolání hory Mont Blanc na vlastní kůži

Na vrcholu Mont Blanc.

 

Související příspěvky

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci