Leonidio: řecká chuť sportovního lezení

Publikováno: 30-04-2020 09:23:30
Kategorie: Cestování Rss feed

Vydat se do řeckého městečka Leonidio jsme sice plánovali několik předešlých zim, ale až tu letošní jsme náš plán uskutečnili. Nyní se s vámi podělíme o řeckou chuť oblasti Arkádie.

Přelet přes nejvyšší horu Řecka - Mytikas v pohoří Olymp

Přelet přes nejvyšší horu Řecka - Mytikas v pohoří Olymp. Foto: HOTROCK.cz

Proč zrovna toto hornaté místo plné kamenů a bylin? Čím je tak významné? Městečko s necelými čtyřmi tisíci obyvatel si oblíbí snad každý milovník citrusů, rajčat, lilků a oliv. Dále si ho také zamiluje srdce stavařské, a to díky malebné architektuře celého města. Přístav Plaka, který je od centra vzdálený čtyři kilometry, vzkvétá cestovním ruchem a blízké pláže nabízejí spoustu prostoru pro cachtání v Myrtském moři. To však nebyl náš hlavní důvod cesty.

Lezecký zájezd Leonidio - Řecko

Lezecký zájezd Leonidio - Řecko. Foto: HOTROCK.cz

Díky hornatému Peloponéskému poloostrovu je celé městečko Leonidio doslova obklíčeno vápencovými skalami, které přesahují i dvě stě metrovou výšku. A právě zde se od roku 2013 začala budovat nová evropská lezecká oblast se sportovními cestami. Dnes v roce 2020 je zde přes 1600 cest, přes 60 sektorů a knižní průvodce má 360 stran.

Kostel a v pozadí Kokkinovrachos s vlajkou na vrcholu

Kostel a v pozadí Kokkinovrachos s vlajkou na vrcholu. Foto: HOTROCK.cz

Náš lezecký zájezd začíná příletem do Athén. Zde si půjčujeme auto a postupně nasedáme: Albert, Věra, Bára, David a do autosedačky malá Veronika. Z letiště do Leonidia je to nějakých 260 kilometrů, ale cesta i s nákupem potravin nám trvá přes čtyři a půl hodiny.

Na večer dojíždíme do pronajatého domečku a seznamujeme se s našimi hostiteli Francouzi Alainem a Andrée. Ubytováváme se a starší, velice charismatický francouzský pár nás zve do jejich oblíbené restaurace. Večeře i první ochutnávka řeckého ouza byla perfektní. Pozdě v noci za námi přijíždí zbytek týmu Honza se Zuzanou.

 

 

Krásný a milý pozdrav od našich hostitelů

Krásný a milý pozdrav od našich hostitelů. Foto: HOTROCK.cz

Budíme se do slunečného dne. Jako první si vybíráme oblast Sabaton. Jsou to hezké skály, které leží ještě před příjezdem do Leonidia, jen malý kousek od silnice a je z nich výhled na moře. Sabaton je rozdělen do tří sektorů a rozhodně se jedná o hvězdičkovou oblast. První den jsme vylezli cesty Napadeuro 6a, Pavlos 6a, Sweet Dreams 6b+, Tsanas 6c, Angel Low 6b+, My Sexual Programme 6b a cestu Savra 6b+. Cestou ze skal se zastavujeme na pláži a David skáče do moře.

Lezení v oblasti Sabaton s výhledem na Myrtské moře

Lezení v oblasti Sabaton s výhledem na Myrtské moře. Foto: HOTROCK.cz

Druhý lezecký den jdeme prozkoumat oblast Hot Rock (ano www.hotrock.cz). :) Tato oblast leží mírně vlevo nad městečkem, takže je z ní pěkný výhled na stovky červených střech. Přístup, když vyjedete autem nad město, je z parkoviště nějakých deset minut. Lezecké cesty jsou zde od 25 do 40 metrů dlouhé, spíše kolmé a lezení je zde také parádní. Vylezli jsme cesty Porno Stars 6a+, Kurz 6a, Hot Rock 7a, Drasi 6c, Mayor 6a+.

Cestou do lezecké oblasti Hot Rock

Cestou do lezecké oblasti Hot Rock. Foto: HOTROCK.cz

Lezecká oblast Hot Rock, lezec z HOTROCKu, tvůrce www.hotrock.cz a zakladatel HOTROCK s.r.o.

Lezecká oblast Hot Rock, lezec z HOTROCKu, tvůrce www.hotrock.cz a zakladatel HOTROCK s.r.o.. Foto: HOTROCK.cz

Cestou ze skal se zastavujeme v baru na náměstí. Dáváme si vynikající grilované masové válečky s tzatziki a pivo. Zuzana jde běhat a později večer doma si děláme nějaké další chuťovky a maličko oslavujeme krásný slunečný den.

Dnes je zasloužený restday. Dopoledne se tak nějak všichni válíme, jen David běží ke klášteru Saint Nicholas of Sintza a zpět. Odpoledne se pak přesouváme na pláž. Slunce už hřeje pořádně, ale na nějakou dlouhou koupačku to ještě není. Asi po hodině jsme donucení pláž opustit. Vítr k nám totiž přinesl vůni pokrmů z nedaleké rybí restaurace a tak už v ní sedíme. Někdo si dává rybu, někdo kuře, jiný vepře. Mají tu vše a vše chutná skvěle.

Řecké pláže a přístav Plaka

Řecké pláže a přístav Plaka. Foto: HOTROCK.cz

No, a aby toho nebylo na ten odpočinkový den málo, v podvečer se ještě jedeme podívat na klášter v jeskyni. Monastery of Saint Nicholas of Sintza byl postaven pravděpodobně v letech mezi 1200 - 1300 nl., ale poprvé byl v textech zmíněn až v roce 1622 a od 19. století byl přeměněn na ženské opatství.

Klášter v jeskyni - Monastery of Saint Nicholas of Sintza

Klášter v jeskyni - Monastery of Saint Nicholas of Sintza. Foto: HOTROCK.cz

Ráno vidíme na obloze mráčky - ty jo změna. Vybíráme si lezecký sektor Adrspach Wall. Ano, tuto oblast mají na starosti Češi. Leží již kus od Leonidia směrem k obci Kosmas. Přístup od auta není dlouhý, ale zajímavě vede přes koryto vyschlé řeky. Cesty jsou tu dlouhé kolem 20 metrů a převážně jsou zprvu kolmé a finišují do převisu. Vylezli jsme cesty Recky Bonzak 6b, Jakuma 6b, Orange Expres 7a a zkoušeli cestu Adrspach Party 7b. S prvními kapkami deště přicházíme k autu a míříme zpět dolů, domů.

Albert v cestě Adrspach Party 7b

Albert v cestě Adrspach Party 7b. Foto: HOTROCK.cz

Dnešní oblast se jmenuje Berliner Mauer, leží opět po cestě do Kosmasu, asi 6 kilometrů a slunce na skály svítí celý den. Je tu spíše lehčí lezení, užíváme si vertikální pohyb na těchto liniích: Bold As Love 6b, Berlin Graffi 6b, Schwarzer Block 6b, Berlinalpin 6a+, Dschungel 6a, ITΣ 6a+ a cestu Sven 6a+.

Lezení v oblastni Berliner Mauer

Lezení v oblastni Berliner Mauer. Foto: HOTROCK.cz

Při návratu domů nám silnici zatarasí stádo koz, takže čekáme, až se milostivě hnou. Nikam nespěcháme, zítra bude opět odpočinek.

Tahle silnice není jen pro auta, holky mají přednost :)

Tahle silnice není jen pro auta, holky mají přednost :). Foto: HOTROCK.cz

Je středa, den volna. Ráno nás opouští Zuzana s Honzou, kteří zde byli jen na jeden týden. My ostatní jsme na pláži v malé zátoce, koupeme se a obědváme. Pak se zvedáme a jdeme nakupovat. V Leonidiu jsou v podstatě jen dva větší obchody s potravinami. Jeden na začátku města a druhý v centru u benzinové pumpy. Sortiment mají podobný. Rozhodně se ale vyplatí jít nakupovat i do menších obchůdků do uliček v centru. Mnohdy se stane, že když si u milé paní zelinářky koupíme ovoce či zeleninu, dá nám třeba malé cuketky jako dárek. Večer si na naší terase děláme hamburgery.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť! Foto: HOTROCK.cz

Další den s nebem bez mráčků. Pozvolným startem i přesunem míříme do sektoru Skiadianiko Right, kam se jde dvacet minut do kopce. Nalézají se zde nádherné cesty, jako třeba cesta Ramasca. Dnešní lezení nás hodně baví.

Lezecký sektor Skiadianiko leží 20 minut do kopce

Lezecký sektor Skiadianiko leží 20 minut do kopce. Foto: HOTROCK.cz

Vylezli jsme tyto trasy: Porto Lenidi 6a, 2Porto 6b, Eye Of The Tiger 6b, Brown Cougar 7a, Ramasca 6c+ a Tree 6b. Celý den jsme lezli na přímém slunci, večer jsme pěkně vysušený a jdeme na pivo!

Hezky popořadě zleva doprava

Hezky popořadě zleva doprava. Foto: HOTROCK.cz

Další den jedeme opět do Sabatonu, zprvu máme velké plány, ale když nikdo nemůže vylézt první dvě rozlezové cesty, balíme horolezecké vybavení a jedeme k moři. Prsty se nám otvíraly a ruce bolely. Chladné moře nás osvěžilo a čerstvě natrhané pomeranče dodaly energii. Kulturně společenské odpoledne a večer ohrožen není. Dobrou.

Zásoba pomerančů na cestu

Zásoba pomerančů na cestu. Foto: HOTROCK.cz

Jsme tu na dovolený, tak co by to bylo za odpočinek, pokud bychom si neudělali pěkně oddychově aktivní procházku. Jedeme ke klášteru Elona. Nejdříve si jdeme prohlédnout Monastery Elonas, klášter jehož historie sahá do roku 1300. Nahlížíme také do chrámu kláštera, který pochází z roku 1809 a byl postaven na základech bývalého zničeného chrámu.

Výhled z kláštera Monastery Elonas

Výhled z kláštera Monastery Elonas. Foto: HOTROCK.cz

Z kláštera Elona vede kolem stejně jmenné lezecké oblasti turistická cesta na nedaleký vrchol a dál k městečku Kosmas. Jdeme po ní vzhůru. Je horko, funíme a propocujeme naše trika. Po třech kilometrech stoupání přicházíme na silnici, Berťa s Davidem jdou dolů pro auto a holky, včetně malé Verunky, pokračují směrem ke Kosmasu.

Turistickou cestou k městečku Kosmas

Turistickou cestou k městečku Kosmas. Foto: HOTROCK.cz

Po třech kilometrech přicházíme k silnici do Kosmasu

Po třech kilometrech přicházíme k silnici do Kosmasu. Foto: HOTROCK.cz

Když vyzvedneme auto, dojedeme holky a jsme všichni opět na svých sedačkách, vjíždíme se podívat do tradiční horské obce Kosmas, poprvé zmíněné v roce 1592. Bohužel restaurace je uzavřená, svačina už dávno došla a proto jedeme zpět do nížin k Myrtskému moři.

Po vydatné snídani jedeme opět do Elony, tentokrát do skalní oblasti. Je to sektor spíše pro opravdové lezce siláky. Najdete tu sice přes padesát cest, ale lehkých jen pár, drtivá většina cest je těžkých. Lezeme cesty Bibo 6a+, White Rabbit 6b+ a bohužel v kuse nedáváme Winter is Caming a Tecno Berlin, obě za 6c. Jsou moc hezké, ale obě mají takový bouldřík, no nic, třeba někdy příště.

foto 17

Patřičnou chuť si děláme na cestu Paranihida 7a+. Trochu nás překvapuje krásná jednoruká lezkyně, která tu cestu leze pouze s levou rukou. V hlavě se mi rozsvítí červená kontrolka, že svůj hendikep bude mít pravděpodobně posílen jinými částmi svého těla a že nám to tak dobře jako jí lézt nepůjde.

No trochu to zrychlím, když slečna cestu opustila, neburáceli jsme se tam my. Berťas začal lézt a nakonec si v té cestě sedl jen devětkrát. David měl za cíl, sednout si maximálně osmkrát. Nepovedlo se. Vlastně to ani nedolezl a druhou půlku si cvakal bidlem.

Cesta Paranihida 7a+

Cesta Paranihida 7a+. Foto: HOTROCK.cz

Na lezci je u této cesty stručný popis: „Z velké police po krápnících. Dosti natékací, základem je dobrá technika zaklínění kolene. Poznámka: Návleky kolen výhodou.“.

Hmm, no tento typ lezení vážně moc neumíme. Dole do toho vlezete, držíte se pevně velkých chytů a jen stiskem prstů nesete svou váhu. Máte pocit, že vás nic nezastaví. Po pár tempech však začne neskutečně natékat a u páté expresky máte předloktí jak dvě obrovské konve. Grr, zabalit a pryč odtud. Když přicházíme k autu, opět nás vítají první dešťové kapky.

Další den prší, takže ho přeskočím, kromě skvělého grilování si nic víc nepamatuji.

Každé pondělí jsou v Leonidiu ovocné a rybí trhy

Každé pondělí jsou v Leonidiu ovocné a rybí trhy. Foto: HOTROCK.cz

Grilování na naší terase

Grilování na naší terase. Foto: HOTROCK.cz

 

 

Do konce lezeckého zájezdu máme tři slunečné dny. Takže jdeme na to, oblasti jsou už předem určeny, takže šup, šup.

-3 dny do odjezdu: vyrážíme naposledy do Sabatonu, jsou tam cesty, které tu nemůžeme nechat. Celkem je tu přes 60 cest a my dnes vylezli cesty Tokotoukan 6a, Fuck The System 6b, S.O.K. 6b+ (někde je psaná za 6c), Born 2 Be Precious 7a, no a Berťa ještě vylezl cestu Marilyn 7a+ na OS.

-2 dny: jdeme lézt hned nad náš dům. V sektoru Kokkinovrachos si vybíráme více-délkovou cestu Aramis 6c, má 195 metrů a 6 lezeckých délek. První délku začíná Berťa a pak se střídáme až na vrchol. Z cesty jsou krásné výhledy na Leonidio, lezení je pěkné a tak máme za tři hodiny hotovo. Vylezli jsme stylem OS, takže máme radost a od vlajky pokračujeme na severozápad až k silnici. Po silnici scházíme necelé 3 kilometry dolů, když nás do auta nabírá Bára. Jedeme nakupovat a pak rychle pomoc s vařením.

Albert tahá první délku cesty Aramis

Albert tahá první délku cesty Aramis. Foto: HOTROCK.cz

O 3 hodiny později stojíme u vlajky

O 3 hodiny později stojíme u vlajky. Foto: HOTROCK.cz

Dnes večer jsme pozvali naše hostitele Alaina a Andrée na večeři, respektive na českou kuchyni. Věrka s Bárou uvařily skvělou zeleninovo kuřecí polévku, upekly jahodovo-banánový koláč a x hodin dusily hovězí maso na guláš. David s Berťou se pak postarali o bramboráky, víno, pivo a ouzo.

Český večer s francouzskými přáteli byl skvělý a myslím, že jim i chutnalo. Překvapilo i potěšilo nás, že za ty léta co svůj domeček pronajímají, jsme prý byli teprve druzí, kteří je pozvali na domácí večeři. Před námi to prý byli Poláci a udělali jim také guláš. :-D

Leonidio 2020

Leonidio 2020. Foto: HOTROCK.cz

-1 dny: dnes šli lézt jen David s Věrkou a to do sektoru Dornröschen, který je u tří starých větrných mlýnů, jenž jsou tak trochu dominantou celého městečka. Tato oblast má delší cesty, je situovaná na západ a přístup do ní trvá 12 minut. Dnešní vylezené cesty, vše na OS: Nichts Ist Mal Eben 6b, Mut Zur Lücke 6a+, Blutspur 6a+, Marloni Pepperoni 6a+, Mittelerde 6a, Borge 5a, Benny 6b, Teamwerk 6a+, Es War Einmal 5c, Three Holy Kings 5c.

Čas úklidu a odjezd: večer uklízíme, balíme saky paky a ve tři hodiny ráno vyjíždíme směr starověké Athény. Bylo tu krásně! Dobře to tu ty nejrůznější šneci, korály, korýši, měkkýši a já nevím, jaké další organismy udělali. Skály, lezení a hlavně řečtí lidé jsou tu jako Bohové.

 

Související příspěvky

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci