Lezecký zájezd do Sperlongy - Itálie

Publikováno: 25-03-2019 13:50:00
Kategorie: Cestování Rss feed

Během letošní zimy jsme se vydali do italské Sperlongy. Romantické historické městečko Sperlonga leží na pobřeží Tyrhénského moře, přibližně na půli cesty mezi Římem a Neapolí. V samotném městečku se nachází spousta spletitých úzkých uliček a pro lezce je zajímavé především jeho okolí. Lezení po vápenci je všude okolo, na pláži, v jeskyni, na kopcích nebo přímo nad mořem. 

Italské městečko Sperlonga

Italské městečko Sperlonga. Foto: HOTROCK.cz

První den vedou naše kroky na pláž k moři, kam také jinam. :) Zde lezeme na krátkých útesech s rezatými borháky, mořský vzduch plný soli jim nedělá dobře. Lezeme lehké cesty, a protože jsme ještě unavení z cesty, jdeme se osvěžit do Tyrhénského moře. Městečko Sperlonga je opravdu krásné a proto si ho večer jdeme prohlédnout.

Lezení po útesech

Lezení po útesech. Foto: HOTROCK.cz

Koupačka v moři

Koupačka v moři. Foto: HOTROCK.cz

Další den jdeme lézt do oblasti Castello Invisibile, jenž se nachází nad tunelem silnice, jen malý kousek od Sperlongy, při cestě do Gaety.

Lezení v oblasti Castello Invisibile

Lezení v oblasti Castello Invisibile. Foto: HOTROCK.cz

O prvním rest day se jdeme podívat do Neapole, která je vzdálená 100 km. Silnice jsou zde ve strašném stavu a všude kolem je obrovské množství odpadků. Spíš než vysněnou Neapol se sloganem "Vidět Neapol a zemřít", nám to tu připomíná Indii. Samotné centrum Neapole již tak špinavé není, ale během svátků je totálně přelidněné.

Neapol

Neapol. Foto: HOTROCK.cz

 

Taková normální ulička v Neapoli. Video: HOTROCK.cz

Další lezecké dny trávíme opět v oblastech Sperlongy a v oblasti Moneta. Nádherné cesty jsou v Paretone. V Gaetě v přístavu si na trzích od místních rybářů kupujeme čerstvé ryby a chobotnice. Večer si z nich děláme skvělé hody.

Lezení v oblasti Moneta

Lezení v oblasti Moneta. Foto: HOTROCK.cz

 

Příprava ryb

Příprava ryb. Foto: HOTROCK.cz

 

Příprava chobotnice. Video: HOTROCK.cz

 

Jedno z nejhezčích lezení kolem Sperlongy je v oblasti Grotta Del, Aeronauta. Je to velká jeskyně plná krápníků, ve které nakonec trávíme tři lezecké dny.

Lezení v oblasti Grotta Del, Aeronauta

Lezení v oblasti Grotta Del, Aeronauta. Foto: HOTROCK.cz

O dalším rest day opět míříme směr Neapol, ale tentokrát pokračujeme o pár kilometrů dále do Pompejí. Toto starověké město, jenž bylo zasypáno při výbuchu Vesuvu roku 79, je zbytečné představovat. Snad jen dodám, že opravdu stojí za návštěvu. Člověk zde žasne a má spleť různorodých pocitů.

Pompeje

Pompeje. Foto: HOTROCK.cz

A když už jsme celé dopoledne strávili v Pompejích, odpoledne jsme si zajeli na ten pověstný Vesuv. Serpentinami jsme se dostali na parkoviště do výšky 1 000 m a zbylých 150 výškových metrů jdeme po lávové prašné cestě až na hranu kráteru. I přes silný vítr máme krásný výhled, jak do vulkánu, tak na Neapol a moře.

Výhled z Vesuvu

Výhled z Vesuvu. Foto: HOTROCK.cz

Poslední lezecký den jedeme lézt na skalní útesy v Gaetě. Kolem katolického kostela Santuario della Santissima Trinità a jeskyně Grotta del Turco jsme došli na hranu útesu a zde jsme slanili natřikrát k moři. Na OS lezeme krásnou šesti délkovou cestu za 6B a protože jsme rychlí, znovu slaňujeme a jako nášup navíc si dáváme druhou lehčí cestu.

Lezení nad mořem

Lezení nad mořem. Foto: HOTROCK.cz

 

Všude se nám krásně leze

Všude se nám krásně leze. Foto: HOTROCK.cz

 

Pozdrav z lezení v Gaetě. Video: HOTROCK.cz

A co říct na závěr? Lezení ve Sperlonze jednoznačně doporučujeme, i přes větší vzdálenost to stojí to za to, každý lezec si tu vybere ze spousty lezeckých cest a je zde opravdu krásně.

Západ slunce

Západ slunce. Foto: HOTROCK.cz

 

Více fotografií ze zájezdu

 

A ještě video od Pavlíny Moudré:

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci