Rafting a ferraty v Rakousku

Publikováno: 03-08-2018 10:45:29
Kategorie: Cestování Rss feed

Je čtvrtek poledne a na naší základně, v agentuře HOTROCK.cz, připravujeme poslední zbytky výzbroje a výstroje na právě nadcházející zájezd Rafting a via ferraty v Rakousku. Díváme se na meteorologické mapy, které nám oznamují, že dnes je v okolí Grossglockner, kam za malou chvilku vyrážíme, krásně. Ale bohužel jen dnes! Na pátek odpoledne už hlásí začátek deště a sobota i neděle má propršet celá. Uvidíme, co s takovou prognózou dokážeme vykouzlit, akce už je rozjetá, kola se už roztočila.

Moc se těšíme. Většina účastníků jsou již naši kamarádi, kteří s námi jezdí pravidelně, takže o zábavu rozhodně nouze nebude. Celá skupina je složena pouze z mužského pokolení. Polovina adrenaliňáků nasedá v Ústí nad Labem a druhá v Praze. Společně pak všichni míříme přes Plzeň a Rozvadov do Německa a dále do Rakouska. Na místo dorážíme ve dvě ráno a hned jdeme všichni spát. 

 

Přehrada Mooserboden

Přehrada Mooserboden.

 

Ráno je krásně, balíme si malé batohy s via ferratovým setem, svačinou a náhradním oblečením a jdeme vstříc prvnímu dobrodružství. Na rozehřátí lezeme lehkou, ale za to dost netypickou via ferratu MoBo 107 (obtížnost B), která vede celá po vysoké hrázi přehrady Mooserboden.

 

Začátek via ferraty je lanový traverz

Začátek via ferraty je lanový traverz.

 

Už start je zábavný, abyste se dostali na zeď přehrady, musíte nejdříve zdolat dlouhý lanový traverz (zipline). Na druhé straně je plošina a odtud pokračujeme po umělých chytech a stupech, dřevěných žebřících s ocelových stupačkách.

 

Via ferrata MoBo 107

Via ferrata MoBo 107.

 

Tato zajištěná cesta je mírně nakloněná, takže není příliš těžká a téměř u konce je překvapení v podobě houpačky. Fotíme se, blbneme jako děti, až nám z toho jednomu z nás vypadává nový iPhone. Roztříští se nějakých sto metrů pod námi. Po zdolání přehrady pokračujeme kousek na vrchol Höhenburg 2108 m, odkud je nádherný výhled na obě vodní díla a hlavně okolní hory.

 

Via ferrata MoBo 107 - fotíme se a blbneme jako děti

Via ferrata MoBo 107 - fotíme se a blbneme jako děti.

 

Tato zajištěná cesta má obtížnost B

Tato zajištěná cesta má obtížnost B.

 

Odpoledne přijíždíme Grossglockner Hochalpenstrasse (vysokohorskou silnici) a tak se dostáváme ze Salcburska do Korutan. Obdivujeme ledovce, vysoké hory a samozřejmě nejvyšší horu Rakouska Grossglockner 3 798 m. Ve výšce 2 571 metrů se zastavujeme na oběd na Edelweissspitze, což je nejvyšší průjezdný bod této silnice.

 

Tam je nejvyšší hora Rakouska Grossglockner 3 798 metrů

Tam je nejvyšší hora Rakouska Grossglockner 3 798 metrů.

 

Když přijíždíme ke dnešní druhé via ferratě Möllschlucht Klettersteig (obtížnost D) jsou nad námi černé mraky. A jen co přijdeme pod nástup a oblékneme se do ferratových setů začíná pršet. Zvažujeme, zda výstup skončit dříve než vůbec začal, ale jednohlasně jsme všichni pro to, zkusit via ferratu vylézt i v dešti. Jdeme tedy na to!

 

Jdeme na to!

Jdeme na to!

 

Výstup začíná hned prvním z pěti zde postavených lanových mostů. Dále pokračujeme vzhůru podél koryta říčky Möll s tyrkysovou vodou. I když stále prší a my musíme lézt velmi opatrně, užíváme si to. Jsou tu krásné tůně, nad kterými přelézáme. 

 

Lezeme podél koryta říčky Möll s tyrkysovou vodou

Lezeme podél koryta říčky Möll s tyrkysovou vodou.

 

Přibližně za polovinou je nejtěžší místo cele trasy, velký převis, kam sice neprší, ale je zde zapotřebí velká síla. Na zdolání tohoto klíčového místa potřebujeme třicet minut a dále pokračujeme již lehčím terénem k cíli. 

 

Přibližně za polovinou je nejtěžší místo cele trasy

Přibližně za polovinou je nejtěžší místo cele trasy.

 

U auta se všichni kompletně převlékáme do suchého oblečení a vyrážíme směr městečko Lienz do našeho kempu, odkud jsou krásně vidět Dolomity. Vítají nás naši kamarádi Karolína s Ondrou. Stavíme si stany a poté si jdeme dát zaslouženou večeři a pivo.

 

Ráno se oblékáme do neoprenů

Ráno se oblékáme do neoprenů, neoprenových bot, plovacích vest a přileb.

 

V sobotu ráno se oblékáme do neoprenů, neoprenových bot, plovacích vest a přileb.  S Ondrou totiž vyrážíme raftovat na ledovcovou řeku Izel. Na kajaku vedle nás jede David, který nás fotí a je tu jako safety kajak, kdyby se cokoliv stalo. 

 

Rafting v Rakousku

Rafting v Rakousku.

 

Rafting v Rakousku je úžasný. Řeky, které vytékají z pod ledovců jsou dravé, peřejnaté a hodně studené. Díky kvalitnímu vybavení si všechny vlny pořádně užíváme a skáčeme z raftu do vody. Vůbec nám nevadí, že se občas přižene mrak, ze kterého zaprší. Když proplouváme městečkem Lienz, sjíždíme také peřej, kde startuje slavný závod Red Bull Dolomitenmann.

 

Vůbec nám nevadí, že se občas přižene mrak

Vůbec nám nevadí, že se občas přižene mrak.

Chcete jet taky na tento zájezd? Napište nám na info@hotrock.cz.

 

Sjíždíme peřej na řece Izel

Sjíždíme peřej na řece Izel.

 

Cestou z raftování si prohlížím náměstí v Lienzu a hlavně nakupujeme maso a zeleninu na večerní grilování. Odpoledne alternativně měníme plán zájezdu a větší část naší grupy si jde nahřát své kosti do sauny. 

 

Via ferratu ÖTK – Klettersteig Pirknerklamm

Via ferratu ÖTK – Klettersteig Pirknerklamm.

 

A protože se počasí umoudřilo, zbytek účastníků vyráží na nedalekou via ferratu ÖTK – Klettersteig Pirknerklamm (obtížnost C). Tato zajištěná cesta vede kolem dvou starobylých vodních mlýnů a pak kopíruje potok Pirkner Bach. Lezeme nad úžasnými kaskádami, překonáváme lanové mosty a v závěru lezeme podél velkého vodopádů. Je to úžasná trasa!

Lezeme nad úžasnými kaskádami

Lezeme nad úžasnými kaskádami.

 

Pirknerklamm je úžasná via ferrata

Pirknerklamm je úžasná via ferrata.

 

Večer grilujeme a sedíme u ohně. Kousek od nás v restauraci slaví někdo třicáté narozeniny a tak máme i hudební doprovod. Noční obloha je sice tmavá, ale když usínáme, neprší.

Ráno po snídani nás čeká adrenalinový zážitek – canyoning (kaňoning). Opět se soukáme do neoprenů, tentokrát o trochu silnějších a pak už vyrážíme do pořádného kopce, kde se zahřejeme. Nejdříve nacvičujeme správné slaňování a pak už skáčeme do první průzračné laguny.

 

Nasoukáme se do neoprenů a skočíme

Nasoukáme se do neoprenů a skočíme do průzračné laguny.

 

drenalinový zážitek – canyoning

Adrenalinový zážitek – canyoning.

 

Pomocí nejrůznějších skluzavek se postupně dostáváme korytem níže, až celá adrenalinová nálož vygraduje do třiceti metrového slanění skrz vodopád. 

 

Třicet metrů dlouhé slanění

Třicet metrů dlouhé slanění.

 

Dlouhé slaňování je zážitek

Dlouhé slaňování je zážitek.

 

Když se usušíme, převlékneme a najíme se, nasedáme do auta a jedeme přes Alpy zpět na sever domů, do Prahy, do Podolí…

 

Tento zájezd najdete zde: Rafting a via ferraty v Rakousku.

 

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci