Výročí sto let od prvovýstupu na Sťatého Majora v Tisé

Publikováno: 18-08-2021 15:08:02
Kategorie: Pod naší pokličkou Rss feed

Tramtadadaááááá, rádi bychom vám oznámili, že naši instruktoři z HOTROCK.cz (oba zároveň členové horolezeckého oddílu HOSPUL) David Michovský a Viktorie Kostelecká, dne 6. 8. 2021 zopakovali starou cestu na Sťatého Majora ve skalní oblasti Tisá, přesně po 100 letech od prvovýstupu na tuto dominantní a nebojím se říct i exkluzivní skalní věž.

Předváleční lezci Arno Rzepke, K. Kohl a M. Kratschel, podnikli tento bezesporu odvážný výstup před sto lety. Nastoupili jižní stěnou přes díru a převis, odkud dále pokračovali na jihovýchodní hranu, kterou dolezli na vrchol. Výstup obtížnosti VIIa uskutečnili 6. 8. 1921 a to bez zavrtání jistícího kruhu. Kruh, který se nyní v cestě nachází, byl dodán až dodatečně.

Při představě, že v té době neexistovaly lezecké úvazky, kvalitní lana a nebo lezečky, smekáme klobouk dolů!

A co o opakování výstupu po sto letech řekl David s Vikinou?

David: Hezká cesta, začátek je trochu solivej, ale je to do převisu, takže člověk rychle nastoupá a po chvilce je už v díře. Poté se leze trošku odvážněji ke kruhu (zaplaťpánbůh za něj) a od něj jsem to nejdřív zkoušel doprava, to bylo těžké, takže mě to pustilo až pak doleva. Výše jsem traverzoval doprava na jihovýchodní hranu, kde už je cesta po hraně nahoru lehká.

Viki: Lézt tuto cestu ráno, kdy jste ve skalách úplně sami, sluníčko vychází skrz stromy a ptáci cvrlikají, je prostě boží!

Na vrcholu jsme si podali ruku, slavnostně zapsali do vrcholové knihy a pokochali se výhledy z míst, kde známý lezec Leo Stoy měl postavený stan, ve kterém přes léto bydlel. Ale to je zas na jiné vyprávění.

Stále bylo ještě dopoledne, takže jsme slanili dolů, zabalili lezecké věci a jeli do práce. Což znamenalo, že jsme si vzali opět sedáky, lana, ferratové tlumiče a šli dělat kurz lezení (David) a kurz via ferrat (Vikina) s klienty HOTROCKu. Pivko za odměnu si dáme někdy jindy. Ahoj!

Podívejte se na video z výročního přelezu po 100 letech:

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci