Klasifikace via ferrat aneb na co si dát pozor

Publikováno: 19-11-2018 11:20:00
Kategorie: Zážitky Rss feed

 

Klasifikace via ferrat

Aneb na co si dát pozor, abyste si na ferratě nerozbili pusu.

Via ferraty mají více jak stoletou historii a nacházejí se téměř na celém světě. Jak si ale vybrat takovou, kterou zvládnu vylézt bez velkých problémů a výstup si opravdu užiju?

Jeden z ukazatelů je právě klasifikace via ferraty. Stejně tak, jako jsou obtížnosti cest při klasickém skalním nebo horském lezení, nebo obtížnosti řek při jejich splouvání, existuje značení i pro via ferraty = zajištěné cesty. 

Když je ferrata nově vybudovaná, její obtížnost navrhují jako první její tvůrci. A takto navržená obtížnost nemusí vždy objektivně sedět. Proto se zpravidla nová ferrata nechá přelézt několika lezci a až poté se definitivně stanoví její obtížnost, tedy určitý klasifikační stupeň.

Ale pozor, i takováto klasifikace je vždy subjektivní! Některá cesta vám sedne, jiná ne. Obtížné místo, kde se vy ani nezastavíte, může jiný člověk překonávat patnáct minut. Proto vždy berte klasifikaci jako jeden z ukazatelů celkové náročnosti. 

 

 

Druhy klasifikací

Postupně jak vznikaly zajištěné cesty v různých horských oblastech či státech, vznikaly i různé druhy klasifikačních stupnic.

Například v Dolomitech se obtížnost značila barvami, kde modrá barva značí nejlehčí trasy, červená středně těžké a černá barva pak značí velmi těžké trasy. Toto značení je však dnes již poněkud zastaralé.

Nová francouzská (Fr) a italská klasifikace (It) je již pětiškálová, kde F znamená lehký úsek, MD (It), PD (Fr) středně obtížný úsek, D - obtížný úsek, MOD (It), TD (Fr) - velmi obtížný úsek a ED – extrémně obtížný úsek.

Jistě bychom našli i další stupnice, ale nejrozšířenější klasifikační stupnici via ferrat vyvinul Rakušan Kurt Schall, ten pětiškálovou stupnici značenou písmeny A - F poprvé použil ve svých precizních tištěných ferratových průvodcích a i náš unikátní portál www.viaferraty.cz jeho stupnici používá.

A - Lehké - snadno zvládnutelná místa, jistící lano často slouží pouze jako zábradlí.

B - Mírně obtížné - strmější skalní terén již s exponovanými úseky.

C - Obtížné - exponovaný terén, kolmé i dlouhé úseky.

D - Velmi obtížné - převislé úseky, většinou dlouhé výstupy.

E - Extrémně těžké - silově náročné delší pasáže, minimum přirozených stupů, celodenní výstupy. 

Někde se také můžete setkat s označením jako D-, B+, D/E nebo třeba 2-C či C/2. I tyto zdánlivé patvary mají svůj význam. Například D- značí “lehčí D” tedy něco jako C/D. Analogicky pak B+ je “těžší B” a dá se zapsat také jako B/C. Když je u písmene ještě číslo jako třeba 2-C, znamená to, že na ferratě je nutné překonat nezajištěné úseky klasickým lezením. Ta dvojka znamená stupeň horolezecké obtížnosti UIAA.

 

aaaaaaaaaaaaaaa

 

Rozumně odhadněte své síly

Mimo samotnou klasifikaci také sledujte další ukazatele náročnosti zajištěné cesty. Rozhodně by vás měla zajímat i délka via ferraty, doba a náročnost přístupu/sestupu, její odlehlost, nadmořská výška apod. Svou roli hraje i počasí, za mokra bude ferrata těžší (kluzčí, lámavější, ...) než za krásného slunečného dne.

Pokud popis ferraty obsahuje i topo (jednoduchý nákres cesty), vypozorujte jaký typ skály vás čeká. Budete lézt po položené, kolmé či převislé skále? A podívejte se i na vyrovnanost cesty. Pokud například polezete 300 metrovou ferratu, která bude mít 250 metrů dlouhý úsek v obtížnosti (D) bude tako ferrata nepoměrně těžší a časově zdlouhavější, než stejně dlouhá, tedy 300 metrová ferrata, která bude mít jeden 10 metrový úsek také v obtížnosti (D). 

 

Jak poznám, že zvládnu via ferratu vylézt?

Tím, že čtete tento text, jste již byli nebo jistě brzy půjdete na některý z našich kurzů via ferrat nejen pro začátečníky. Během tří hodin vás zkušený instruktor naučil (nebo teprve naučí) vše potřebné - takové minimum pro začínajícího lezce. Ale co dál?

Dál už na nic nečekejte a začněte lézt. :-) O povinné výbavě jste se již dozvěděli, takže si jí pořádně zkontrolujte, zodpovědně si vyberte přiměřenou ferratu, podívejte se na předpověď počasí a směle do toho. Nezapomeňte na to, co jsme vás na kurzu naučili a vždy postupujte od lehčí a kratší via ferraty po těžší a delší. O podrobném plánování pořádné vysokohorské túry si budeme povídat zase někdy jindy.

Vybírejte pečlivě své první via ferraty, držte se pevně a užívejte vertikálu.

 

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci