Jak se dokonale připravit na via ferratu dříve, než opustíte domov

Publikováno: 30-06-2021 13:30:38
Kategorie: Pod naší pokličkou Rss feed

Pokud plánujete vyrazit na náročnější ferraty, určitě je dobré již mít zkušenosti s nějakými lehčími trasami a mít i dobrou fyzičku, abyste se v půlce nezasekli a nezůstali viset vysoko na skále. Určitě doporučuji se pravidelně hýbat, běhat, jezdit na kole, či dělat jakoukoliv další fyzickou aktivitu, např. práci (fuj). Nebudeme si nic nalhávat, via ferraty jsou hlavně o síle.

Stačí být silný jako býk a taky tak moudrý a Éčkové ferraty jsou vaše!

Určitě není na škodu mít pro strach uděláno, co se týká výšek, spoustu ferrat totiž vede třeba jen po lanovém mostě a pod nohama nemáte půl kilometru vůbec nic. :)

Dále je zapotřebí zabalit si do svého výletního batohu veškerou nezbytnou výstroj a výzbroj, která Vám výstup zajištěnou cestou usnadní. To, že bez sedáku, prsáku, ferratové brzdy nikdy nevyrážíme a že na hlavu patří lehká a slušivá přilba je jasný.

Pojďme si ukázat, kde najdeme jednotlivé trasy a základní informace potřebné ke zdolání ferraty. Uvařte si kávu nebo čaj, pohodlně si sedněte, zapněte svůj počítač a do vyhledávače napište: www.viaferraty.cz.

Začalo to před více jak 10 lety, kdy jsme sami nevěděli, kde se všemožné via ferraty nachází, jak jsou obtížné a hlavně jak se k nim dostaneme. Samozřejmě Bergsteigen už dávno existoval, ale byl v němčině a jeho starší webová podoba zdaleka nedosahovala dnešních kvalit. Dnes je to bezesporu lídr mezi databázemi. Tenkrát nám v něm chyběli videa, GPS parkoviště, GPS místa nástupu na via ferratu, předpověď počasí, možnost komentování ostatních lezců apod. a hlavně, měl ferraty pouze v Německu, Rakousku, Švýcarsku a trochu Itálie. A to bylo vše.

Proto jsme jednoho krásného dne dali hlavy dohromady, řekli si jak to chceme, co tam všechno chceme a začali jsme budovat stránku ViaFerraty.cz - portál o zajištěných cestách. První český portál o via ferratách.

Proč první český portál? Protože nikdo před námi neudělal portál zaměřený jen na via ferraty. Existovalo pár webů, kde byly ferraty vypsané, ale rozhodně u nich nebyly fotky, nemluvě o přesném popisu přístupu, výstupu ferrátou a sestupu, plus dalších desítkách informací, které my u každé ferraty máme. Na našem portálu ViaFerraty.cz najdete vše, co k lezení potřebujete.

V databázi máme více jak 600 ferrat z 26 zemí po celém světě. Naleznete u nás ferraty v Evropě, Africe, ale i Asii či Spojených státech. Inspirace na lezení je spousta. A navíc, pokud Vám u nás nějaká cesta chybí, můžete ji jednoduše přidat formulářem Přidat novou ferratu.

U každé ferraty najdete až 33 hodnotných informací včetně fotek, videí, GPS, trackeru, mapy, doporučení ubytování apod.

Můžete si nechat poradit od ostatních lezců, kteří už cestu lezli před vámi nebo se vzájemně domluvit a trasu si teprve předem naplánovat.

Vymysleli jsme skvělá tlačítka typu: "Již vylezli", "Již jsem vylezl" a "Chci vylézt".

A aby informací nebylo málo u každé ferraty najdete předpověď počasí a nejbližší webovou kameru.

Dále zde najdete články přímo od lezců z různých výstupů (články můžete také jednoduše sami přidávat formulářem Přidat článek). Máte-li nějaký dotaz, nevíte si rady, funguje zde poradna Rady a tipy a pokud se nemáte do Alp či jinam jak dopravit nebo hledáte parťáka na určitou cestu, můžete se s dalšími lezci domluvit na spolujízdě.

U nás si můžete také vést svůj deníček vylezených ferrat (stačí být přihlášen), sbírat za ně body a soupeřit tak s ostatními ferraťáky v našem žebříčku. Využívat lze také funkci na plánování ferrat, které budete chtít teprve vylézt.

Na závěr, ale zdaleka ne poslední funkcí, kterou náš portál nabízí uvádím možnost sjednání pojištění Alpenverein.

Jak s portálem ViaFerraty.cz pracovat? Doufáme, že je to intuitivní a jednoduché, ale pokud chcete malý návod, je zde:

1) Tlačítko DATABÁZE VIA FERRAT
Když najedete na toto tlačítko, objeví se Vám “rychlá nabídka” s populárními destinacemi a nechybí zde i tlačítko Všechny destinace, kde jsou jednotlivé státy. Když na tlačítko DATABÁZE VIA FERRAT pouze nenajedete, ale rychle dvakrát kliknete, otevře se vám Databáze via ferrat, kde najdete všechny ferraty, přehlednou mapu a rychlý filtr.

2) Hledání přímo v MAPĚ
Hledat v mapě je snadné. Když jste na počítači, stačí kolečkem myši zoomovat a podržením levým tlačítkem posouvat. Na mobilu pak k vyhledání potřebujete dva prsty. Jakmile najedete na požadovanou ferratu (žebříček) kliknutím na žebříček zobrazíte zjednodušený náhled a kliknutím na nadpis ferraty pak samotnou stránku s kompletními informacemi.

3) Použití filtru NAJDI SI VIA FERRATU
Možná nejjednodušší vyhledávání a dá se s tím pracovat následovně.
První kolonka: jste v té lokalitě, zadáte vyhledat ferraty v okruhu 20, 30 nebo 50 kilometrů a kliknete na Hledej. Najde vám to všechny ferraty v okolí.
Druhá kolonka: vybíráte si ferraty dle země, do níž jedete na dovolenou.
Třetí kolonka pak vyfiltruje obtížnost a čtvrtá délku ferraty. To rozhodně využijete při plánování horské túry. Poslední kolonku je vhodné použít například z jara, kdy ve vyšších partiích může ještě ležet sníh. Takže se tam nepoženete.

4) Použití VYHLEDÁVÁNÍ
To nemusím vysvětlovat, pokud znáte to, co hledáte, napište to tam. Vyzkoušejte si napsat třeba: drachenwand a zmáčkněte enter. Najde Vám to ferratu, články, ...

To je stručně vše, co potřebujete k naplánování ferratové túry. Přeji vám mnoho štěstí při plánování příští dovolené, náročnost ferraty vybírejte s rozmyslem.

Související příspěvky

Sdílet

Všechny komentáře

Musíte se zaregistrovat
Klikněte zde pro registraci